A SUP irányelv és annak már hosszabb ideje előkészület alatt álló magyar kormányrendelete a gazdaság szereplői számára komoly nehézségeket okoz, ezért a CSAOSZ – segítendő a jogalkalmazást és jogértelmezést – szakmai napot tervez, amit a hazai releváns jogszabály megjelenik.
A program során a magyarázatokat az EB által tervezetben megjelentetett értelmezési útmutatója alapján adjuk meg.
A program tervezett tartalma:
- A SUP irányelv bemutatás és értelmezése – csomagolásra koncentrálva
- az irányelv célja, előzmények,
- fogalmak ismertetése,
- áttekintő táblázat (11 termékkör, 7 intézkedés) bemutatása,
- a 7 intézkedési forma elmagyarázása már csak csomagolásra korlátozva,
- csomagolási termékkörökre (csomagolóanyagok, csomagolóeszközök, poharak, palackok, hordtasakok) vonatkozó szabályozásformák (tiltás, korlátozás, EPR, stb.) bemutatása
- csomagolási termékkörök szerinti értelmezés bemutatatása,
- fotókkal illusztrált példák alapján azt kell elmagyarázni, hogy az útmutató szerint mi tartozik és mi nem a SUP hatálya alá – milyen logikát tudunk azonosítani.
- A SUP jelölési rendelet ismertetése
- csomagolási fogalmak – a későbbiek értelmezése miatt,
- a piktogramok bemutatása, technikai részletek általánosan,
- csomagolást illetően a poharak érintettek,
- a gyűjtőcsomagolás viszont valamennyi teremék esetén érvényes,
- hatálybalépés.
- A magyar SUP kormányrendelet bemutatása
- a SUP irányelv alapján legyen „honosítva, a különbségek kiemelésével,
- forgalomba hozatalra, a bolti előrecsomagolásra vonatkozó ITM álláspont bemutatása,
- bemutatni mely intézkedésekre jelent meg a szabályozás és mire nem.
- SUP termékekkel kapcsolatos adózási termékdíjas kérdések
- termékdíjas változások, új díjtételek,
- komposztálhatósági laborvizsgálatok érvényessége,
- a bolti előrecsomagolt termékek NETA kötelesek lehetnek – NAV figyelmeztetés.
- Kérdések – válaszok
A programot a magyar kormányrendelet megjelenése után azonnal meghirdetjük, de előzetes jelentkezéseket (e-mail üzenetben) már fogadunk.
A programot térítés ellenében, online formában tartjuk meg.