A fenntartható csomagolás szerepe az élelmiszerveszteség megelőzésében

2024. március 26.

9.30-16.45

Hotel Holiday Inn

Budaörs, Hungary

A fenntartható csomagolás szerepe az élelmiszerveszteség és -pazarlás megelőzésében

A fenntartható csomagolás megvalósítása kulcskérdés a Föld jövője szempontjából. Az élelmiszerveszteség és -pazarlás ugyancsak egy nagy és globális probléma, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A fenntarthatóságról gyakran beszélünk, de nem foglalkozunk ugyanakkor a termék-csomagolás közötti kiegyensúlyozott viszonyról, amely szerint nem szabad sem alul, sem túl nem csomagolnunk.

Az innovatív és intuitív fenntartható csomagolás asz egyik legalkalmasabb megoldás a termék és a környezet egyidejű megóvására. A csomagolási szakértők tudják, hogy bármely hiábavalóan előállított termék környezetterhelése nagyobb, mint a védelméül szolgáló csomagolásé. A csomagolás szerves szerepet játszik a termék védelmében, szállításában, tárolásában a teljes elosztási lánc folyamán

A konferencia célja nemcsak felhívni a figyelmet a csomagolásnak az élelmiszerveszteség és -pazarlás megelőzésben betöltött pozitív szerepére, hanem nyomatékosítani is azt a köztudatban, mindezt jó megoldások nemzetközi és hazai példáinak bemutatásával.

A tervezett program kivonata

A konferenciát terveink szerint Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitja meg, majd az élelmiszerveszteség problémakörének globális kérdéseiről az UNIDO szerepéről szakértője, Aleksa Mirkovic beszél. A hazai élelmiszerveszteség okait és mértékét bemutató előadást a NÉBIH vezető munkatársától, Dr. Kasza Gyulától várjuk. A csomagolásnak az élelmiszerveszteség és -pazarlás megelőzésében betöltött szerepével, a jó gyakorlatok példákon keresztüli, nemzetközi kitekintésű bemutatásával pedig a Csomagolási Világszövetség (WPO) alelnöke, Nerida Kelton foglalkozik. A konferencia második részében a megelőzést szolgáló jó csomagolási megoldásokat ismertetjük, vállalati példákon keresztül. A konferencia zárásaként a csomagolásokat érintő új, illetve módosított környezetvédelmi szabályozásokat (EPR, Ktdt, DRS) tekintjük át.

A tervezett program / Planned program

  Idő/

Schedule

Előadások Presentations
1. 09:30-09:35 Elnöki köszöntő Welcome from the CSAOSZ’ President
2. 09:35-09:50 Kormányzati köszöntő

Dr. Felkai Beáta Olga PhD, élelmiszeriparért és kereskedelem-politikáért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium

Presentation from the Hungarian Government

Dr Beata FELKAI PhD,

Deputy State Secretary, Ministry of Agriculture

2. 09:50-10:10 Az UNIDO “Save Food” programmal kapcsolatos álláspontjának bemutatása

Aleksa Mirkovic, UNIDO

The position paper on “Save Food” packaging

Aleksa Mirkovic,

UNIDO

3. 10:10-11:10 A „Save Food” program áttekintése globális szempontból

Nerida Kelton, alelnök

WPO – Csomagolási Világszövetség

Overview of the Save Food programme from global
aspects

Mrs Nerida KELTON, Vice President,
World Packaging Organisation

4. 11:10-11:40 A hazai élelmiszerveszteség felmérésének tapasztalatai

Dr. Kasza Gyula PhD, NÉBIH –

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Experiences of the survey of the food loss in Hungary

Dr Gyula KASZA PhD,

National Food Chain Safety Office

5. 11:40-12:10 A csomagolás jelentőségének igazolása az élelmiszerveszteség megelőzésében a WorldStar csomagolási világverseny legjobb példái alapján

Nerida Kelton, alelnök, WPO Csomagolási Világszövetség

Importance of packaging, how saves the packaging the environment and minimises the food loss including best practice award-winning examples

Mrs Nerida KELTON, Vice President, WPO

6. 12:10-12:35 Azonosított élelmiszerveszteség-források és csomagolási megoldások

Nagy Miklós, CSAOSZ

Identified sources of food loss and packaging
solutions

Miklos NAGY, CSAOSZ

    Ebéd Lunch
7. 14:00-14:45 CSAOSZ „A szakmáért” és „A csomagolóipar haladásáért” szakmai elismerések átadása Prize-giving of CSAOSZ Awards
8. 14:45-15:10 GS1 szabványok szerepe az élelmiszerveszteség megelőzésében

Kétszeri Dávid vezérigazgató, GS1 Magyarország Np. Zrt.

Role of GS1 standards in preventing the food loss

Dávid KÉTSZERI, CEO, GS1 Magyarország Np. Zrt.

9. 15:10-15:35 Egyanyagú, fenntartható csomagolóanyagok az élelmiszerek vákuum és védőgázos csomagolásában

Hindiné Ódor Mónika ügyvezető igazgató, Starfol Plusz Kft.

Sustainable packaging mono-materials in the
vacuum and modified atmosphere packaging

Mónika Ódor Hindiné, MD, Starfol Plusz Kft.

10. 15:35-16:00 Egy és többrétegű címkemegoldások

Orbán Károly, az igazgatóság elnöke,

CODEX Zrt.

From single to multilayer label solutions

Mr Károly ORBÁN, Chairman,

CODEX Ltd

11. 16.00-16:45 A puding próbája az evés – az új hazai csomagolásra vonatkozó környezetvédelmi szabályozások áttekintése (koncesszió, EPR, DRS)

Gönci Beáta, CSAOSZ, Kecskés Katalin, GS1

The test of the pudding is eating – overview of the environmental related Hungarian regulations of packaging (concession, EPR, DRS)

Beata GÖNCI, CSAOSZ, Katalin KECSKÉS, GS1

 

Részvételi díjak, jelentkezés

Március 2.-tól

Személyes részvétel esetén

  • személyes, kedvezményes (CSAOSZ tagvállalat vagy Öko-Pannon partnervállalat képviselője) részvételi díj (magában foglalja az ebédet és az egyéb vendéglátást): 30.000 Ft +ÁFA/fő
  • személyes, nem kedvezményes (nem CSAOSZ tagvállalat vagy Öko-Pannon partnervállalat képviselője) részvételi díj (magában foglalja az ebédet és az egyéb vendéglátást): 39.000 Ft +ÁFA/fő

Online részvétel esetén

  • online résztvevők számára: 25.000 Ft + ÁFA/fő

A számlákat 15 napos fizetési határidővel kérjük kiegyenlíteni.

Jelentkezni online úton lehet: https://forms.gle/y8UUpjwJka7yqfd26

Kérjük, hogy a jelentkezéseket mielőbb, de legkésőbb 2024. március 21-ig elküldeni szíveskedjenek.

A konferenciára való jelentkezés szolgáltatás-megrendelésnek minősül és fizetési kötelezettséggel jár.

A jelentkezés alapján a CSAOSZ a részvételi díjról számlát küld.

A távolmaradás esetén a CSAOSZ visszautalást nem tud teljesíteni, viszont a bejelentett résztvevő helyettesítésére van lehetőség.

 

A szervezők mindent megtesznek, hogy a meghirdetett program ne módosuljon, változtatás szükség esetén mégis lehetséges!