Híreink

A tervezett szakirányú továbbképzések (szakmérnök) alapja a kétciklusú képzésben vagy a régebbi hároméves főiskolai, illetve az ötéves egyetemi képzés során megszerzett mérnöki ismeretek fejlesztése és kiegészítése szakspecifikus ismeretekkel. A képzés célja olyan szakmérnökök képzése, akik tudásukat különböző ipari területeken műanyag, gumi, kompozit termékekkel, alkatrészekkel foglalkozó mérnöki területen tudják kamatoztatni. Ezáltal hatékonyabb és gyorsabb problémamegoldásra lesznek képesek, ami elősegíti az idő-és költséghatékonyság növelését, amely a fejlesztések szempontjából különösen előnyös.

Tovább

42 országból 300 ember vett részt a WorldStar és a WorldStar Student Awards díjátadó ünnepségen Bangkokban, június 15-én. Mindkét versenyt a WPO Csomagolási Világszervezet szervezi, melyeknek “előszobái” a CSAOSZ által szervezett HUNGAROPACK és HUNGAROPACK Student versenyek.

Tovább

Nagy Alexandra ipari formatervező művész 1971-ben szerezte diplomáját a Magyar Iparművészeti Főiskola Szerszám- és Gépipari Formatervező Szakán.

Pályakezdőként abból a gyógyszer- és kozmetikai iparból kapott csomagolástervezési megbízásokat, amely területen végzett munkáit később rangos hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazták.

Tovább

ÜZLETEMBER TALÁLKOZÓ építőanyagok, egészségügyi/orvostechnikai, fémipari termékek, csomagolóanyagok magyar vállalkozók és ausztriai kereskedelmi ügynökök között

június 11. (kedd)

Az Ausztriai Kereskedelmi Ügynökök Kamarai Szövetsége és a Bécsi Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodája üzletember találkozót szervez, amelyen szeretettel látjuk Önt. A részvétel térítésmentes.

Tovább

Három év kihagyás után, 2024. május 9-én ismét megrendezésre kerül a CS+P Szakmai Konferencia az Óbudai Egyetem Rejtő Karának Médiatechnológiai és Könnyűipari Intézete és a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) közös szervezésében. A rendezvény célja, hogy összehozza a hazai csomagoló- és a papíripar szereplőit, és platformot teremtsen a tudásmegosztásnak, a networkingnek és a legújabb trendek bemutatásának.

Tovább

Cél: a papír-, nyomda- és csomagolóipari környezettudatos gondolkodás, a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő technológiai, valamint környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, a papír-, nyomda és csomagolóipar környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató eredmények elismerése.

Tovább

A CSAOSZ elnöksége fontosnak tartja, hogy a szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégái munkája iránt az elismerését és köszönetét kifejezze. Ezért előbb „A szakmáért”, majd „A csomagolóipar haladásáért” díjakat alapította, a kitüntetési javaslatokat pedig a CSAOSZ tagvállalatok vezetőitől – a szakmától – kéri.

Tovább

Régi és új kihívások

a csomagolóanyagokra, csomagolásokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági és
környezetvédelmi szabályozások változásai, szakmai újdonságok, érdekességek

a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az

EUROFINS Food and Feed Testing Budapest Kft.

közös szakmai programja a SIRHA kiállításon, 2024. március 6-án (szerda) 11:00-14.00 között
a HUNGEXPO G pavilon konferenciatermében.

Tovább

Az EPR kormányrendelet most megjelent, 2024. január elsejével hatályba lépett változata már a 7. időállapotot (érvénybe lépő változtatást) jelenti. A módosításnak a 2023. karácsony napjai előtti társadalmi egyeztetése során a CSAOSZ több észszerűsítő, adminisztrációt könnyítő, módosító javaslatot tett, amelyeket csak csekély részben vett figyelembe a jogalkotó. Fontos, hogy sikerült elérni, hogy az újrahasználható csomagolószerek esetében a tervezett számlazáradékolás előírásától a jogalkotó eltekintett.

A részletek itt olvashatók.

Tovább

A Csomagolási Világszövetség 2024. évi világversenyére 41 országból 435 pályázat érkezett és 37 ország 214 nevezése érdemelte ki a csomagolás Oscar-díjának tekinthető WorldStar díjat.

Magyarország 13 nevezéssel vett részt a megmérettetésen és öt társaság hat pályázata érdemelte ki a kitűntető címet, így az országok listájában a 13. helyet foglalva el:

Tovább

Még lehet jelentkezni az Óbudai Egyetem szakirányú továbbképzéseire

A diplomával rendelkezők nemcsak mesterképzésen, illetve doktoranduszként bővíthetik a korábban megszerzett szakmai és elméleti tudásukat az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán. Több szűkebb, speciálisabb szakterületen nyújtanak fejlődési, továbbtanulási lehetőséget az RKK által kínált szakirányú továbbképzések is, amelyek illeszkednek a legfrissebb tudományos trendekhez, illetve alkalmazkodnak a gazdasági szféra igényeihez, a munkaerőpiac gyors változásaihoz.

Tovább

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) értelmező bemutatása
CSAOSZ – ÖKO-Pannon workshop (online részvétellel)

2023. július 6. (csütörtök) 10:00-12:30

2023. július 1-jével lép teljeskörűen hatályba Magyarországon a koncessziós rendszerű hulladékgazdálkodás, ennek részeként pedig a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (az EPR rendszer).

Tovább

Az Anuga FoodTec az élelmiszer- és italipar összes gyártói aspektusát lefedő nemzetközi beszállítói vásár. Vezető globális szakmai kiállításként a legfontosabb beszerzési és inspirációs forrás az érdekelt üzlet- és szakemberek számára, ugyanis itt bemutatásra kerülnek a legfrissebb innovációik, technológiai elképzelések és a már alkalmazott megoldások a gyártás/feldolgozás, a töltés- és csomagolástechnológia, az élelmiszerbiztonság, a csomagolás, a digitalizálás és az intralogisztika területéről.

Tovább

Májusban rendezték meg a 10. Ipar Napjai és a 11. Automotive Hungary kiállítást, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Magyarország legnagyobb üzleti és szakmai találkozójának központi témái idén a zöld energia, az alternatív hajtások, az energiatárolás új formái, valamint az energiahatékonyság új megoldásai voltak.

Csaknem 14 ezren látogattak ki idén a HUNGEXPO rendezvényére. A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ három pavilonjában 18 ország 370 kiállítója mutatta be az ipar és a járműgyártás legújabb fejlesztéseit, trendjeit.

Tovább

Hat év kihagyás után 2023. május 4-10. között a világ csomagolóipara Düsseldorfban újra találkozott az interpackon.

Az interpack ezúttal is világtalálkozó volt, 155 országból érkeztek szakmai látogatók, sok esetben konk-rét beruházási tervekkel. A csomagolóipar erejét és kreativitását 2.807 kiállító megoldásai és technológiái bizonyították.

Tovább

„Fenntartható szállítási csomagolások az (autó)iparban”

a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szakmai programja

az IPAR NAPJAI és AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítás-együttesen

 

  1. május 18-án (csütörtök) 11:00-12.30 között

a HUNGEXPO „A” pavilon A1 galéria 105-ös termében

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) a csomagolóipar szempontjából kiemelten fontos kiállítások alkalmával kísérőprogramok szervezésével igyekszik segíteni a csomagolószer-felhasználók ismereteinek bővítését, egyben tagvállalatainknak szakmai bemutatkozási, ismeretátadási lehetőséget teremteni.

Tovább

Csomagolás – körforgás – fenntarthatóság

A Logisztika napja eseménysorozatot Magyarországon az MLBK-t hosszú évek óta rendkívül sikeresen koordinálja. E napon a logisztikához kapcsoló valamennyi szakterület, így a csomagolóipar is megmozdul és tartalmas, a szakterületez közvetlenül, vagy közvetve illeszkedő előadásokkal, egyéb szakmai programokkal jelentkezik, mégpedig azzal a céllal, hogy az érdeklődőknek hasznos, a napi munkában hasznosítható új információval, ismeretanyaggal szolgáljon.

Tovább

Cél: a papír-, nyomda- és csomagolóipari környezettudatos gondolkodás, a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő technológiai, valamint környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, a papír-, nyomda és csomagolóipar környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató eredmények elismerése.

Tovább

Kötelező haladási irány!

A CSAOSZ 2023. tavaszi, jogszabályközpontú konferenciája

 

A tervezett program

2018 óta folyamatosan jelennek meg a csomagolószereket érintő, illetve a csomagolásokra is kiható uniós, valamint hazai, új és módosított jogszabályok.

Szakterületünk szempontjából a 2023. és a 2024. évek rendszerszintű változásokat hoznak.

Tovább

Az egyszer használatos műanyagtermékek uniós irányelvi szabályozása nagyon összetett és rendelkezései nem is következetesek. A 2019/904 európai irányelv a hazai jogrendbe a 301/2021 és a 349/2021 kormányrendeletekkel lett bevezetve. A 301-es „tiltó” kormányrendelet idén megváltozott, a 349-es kormányrendelet szerint pedig 2023. március 1-jéig bevallást kell készítenie a kötelezetteknek. De kik is ők és mire vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Tovább

A hazai hulladékgazdálkodás teljes körű átalakításáról döntött a Parlament. A változások nemcsak a hulladék-, hanem a környezetvédelmi termékdíj törvényt is érintették. 2023. július 1-jétől már a jelentősen átalakított termékdíj törvény mellett a kiterjesztett gyártói felelősség rendszerét is alkalmaznia kell a kötelezetteknek.

A tréning a változással érintett környezetvédelmi termékdíj törvényre és az ugyancsak módosított végrehajtási kormányrendeletre összpontosít – elsősorban csomagolási megközelítésből –, de rövid bepillantást ad a hivatalosan még ki nem hirdetett kiterjesztett gyártói felelősség szabályozásba is.

Tovább

Az idei HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny díjátadó ünnepségére 2022. november 9.-én került sor. Az eseményt a budaörsi Holiday Inn hotelben rendeztük. Rendhagyó módon most nem az éves konferenciánk záróeseményeként, hanem önálló programként szerveztük a díjátadót.

Tovább

A 3. Digitális kihívások, digitális válaszok online konferencia keretében a digitalizációs stratégiák és megoldások leghatékonyabb útjait mutatjuk be szakértő előadóink segítségével az ellátási láncok minden szereplőjének hasznos ötleteket adva a fejlődéshez.
A digitalizáció ma már nem csak elengedhetetlen, hanem minden bizonnyal a fennmaradás és előre menekülés egyik kikerülhetetlen eszköze. Az elmúlt évek eseményei minden vállalkozást az online világ felé tereltek, de pl. a fizikai boltok webshopokká alakítása vagy a munkatársak otthonról történő munkavégzéséhez az alapok megteremtése a digitalizációs lehetőségek szempontjából csak a jéghegy csúcsa!

Tovább

Tisztelettel meghívjuk Önt, a Cseber Nonprofit Kft. szerződött gyűjtőhely üzemeltetőjét, illetve a növényvédő szeres göngyölegek témájában illetékes vendégünket zártkörű szakmai rendezvényünkre.

Részvételi szándékát kérjük, feltétlenül jelezze a mellékelt Jelentkezési lap visszaküldésével 2022. szeptember 16-ig.

Tovább

Tisztelt Érdeklődő!

Tagságunk, illetve más szakmai szervezetek, sőt, a hatóságok részéről is óriási érdeklődés mutatkozik a hulladékgazdálkodási koncessziós feladatellátással összefüggésben. Erre való tekintettel szövetségünk, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége konferenciát szervez.

Tovább

Bővülő csapatunkba

Csomagolástervező mérnök

munkatársat keresünk.
A Thermofoam Kft. 2001-ben alakult, jelenleg 110 fős, folyamatosan és dinamikusan növekvő családi tulajdonú csomagolástechnikai vállalat, amely technikai habok megmunkálásával, hullámpapír dobozok gyártásával, komplex csomagolási megoldások összeállításával, légpárnás fólia extrudálásával és különböző fóliaszerkezetek összeállításával foglalkozik.

Tovább

A CSAOSZ 2022. június 28-án „Újrahasznosítás szemléletű csomagolástervezés” címmel nemzetközi és hazai előadók részvételével egész napos konferenciát szervez.

A konferencia a Csomagolási Világszövetség (WPO), az ECR Közösség és a bécsi Alkalmazott Tudományok Egyeteme együttműködésében készített Packaging design for recycling című útmutatót dolgozza fel.
A tanulmány fontos iránymutatást ad a gyakorló csomagolástervezők számára, mind a csomagolószer-gyártói, mind pedig a csomagolószer-felhasználói oldal szereplőinek.

Tovább

A logisztikai folyamatok javításában a csomagolásnak, ezen belül is a szállítási csomagolásnak kiemelkedő szerepe van. Egy jól megválasztott szállítási csomagolás csökkenti a raktározási helyigényt, a szállítási szükségleteket, miközben a kihasználtsági jellemzőket javítja és még az sem biztos, hogy drágább lesz. A legdrágább csomagolás a hiányos, vagy rossz csomagolás, mert a termékveszteség mind anyagi, mind környezetvédelmi szempontból nagyobb, mint a jó megoldás kidolgozása.

Tovább

Cél: a papír-, nyomda- és csomagolóipari környezettudatos gondolkodás, a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő technológiai, valamint környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, a papír-, nyomda és csomagolóipar környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató eredmények elismerése.

Tovább

IPS – International Procurement Seminar – Doing business with the United Nations
Bécs, 2022. április 26-27.

Magyarország Bécsi Nagykövetsége az ENSZ beszerzési ügynökségeivel szemináriumot szervez, melynek során az érdeklődő vállalatok a nemzetközi szervezet beszerzési rendszerével ismerkedhet-nek meg, valamint tizennégy ENSZ szervezet beszerzőivel folytathatnak B2B megbeszéléseket. A nemzetközi szervezet 2020-ban globálisan több mint 20 milliárd dollár értékben vásárolt termékeket és szolgáltatásokat.

Tovább

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. szíves figyelmébe ajánlja a „Sustainable Foodtech Solutions”- nemzetközi hibrid (jelenléti és online) B2B-t.

Időpontja: 2022. április 26-29. között (jelenléti) Helyszín: Vásárközpont, Anuga Foodtec, 6-os pavilon, A-130/C-139 stand) Messe Köln

Az online B2B-re 2022. május 3-án kerül sor.

Tovább

2021 utolsó hónapjaiban a Cepi, a Papír- és Cellulózipar Európai Szövetsége új tagot köszöntött a CSAOSZ Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség személyében.

A CSAOSZ mintegy 75 tagot képvisel a teljes csomagolási értékláncból, a gépgyártóktól a forgalmazókig, beleértve a csomagolóanyag-gyártókat és az újrahasznosítókat is. Az ágazati megjelenés ilyen integrált megközelítése nagyon közel áll ahhoz, amit a Cepi is európai szinten alkalmaz annak érdekében, hogy összehangolja és erősítse és a papír- és kartoncsomagolási ágazat befolyását.

Tovább

Csomagolástechnológus és nyomtatott kommunikáció szakmérnök/szakember továbbképzés indul az Óbudai Egyetemen.

Képzési idő: 3 félév, levelező tagozaton

A képzést nyújtja: Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar (OE-RKK), 1034 Budapest, Doberdó út 6.

A képzés helye: online felületeken, távoktatásos formában, e-learning tananyagok segítségével, online és személyes konzultációk biztosításával. A konzultációkra péntek délután, illetve szombaton kerül sor.

Tovább

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium – a CSAOSZ közreműködését is kérve – felhívja az érintett gazdálkodó szervezetek figyelmét arra, hogy a 442/2012 „csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló kormányrendelet szerinti adatszolgáltatás határideje 2022. január 31.

Ezzel összefüggésben fontos jelezni, hogy a vonatkozó adatszolgáltatási formanyomtatvány tartalma változott – a körforgásos gazdaságra átállással kapcsolatos EU jogszabályok változása miatt.

Tovább

Meghirdettük a jövő évi HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyt.

A Csomagolástervezési Diákverseny alapvető célja a csomagolástechnika szaktárgyat felsőfokú
oktatás keretében tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók számára megmérettetési lehetőség teremtése.

Tovább

A CSAOSZ elnöksége fontosnak tartja, hogy a szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégái munkája iránt az elismerését és köszönetét kifejezze. Ezért előbb „A szakmáért”, majd
„A csomagolóipar haladásáért” díjakat alapította, a kitüntetési javaslatokat pedig a CSAOSZ tagvállalatok vezetőitől – a szakmától – kéri.

Tovább

A Római Magyar Nagykövetségtől érkezett a megkeresés hozzánk, amely szerint egy olaszországi családi KKV magyarországi műanyagipari és csomagolástechnikai céget vásárolna fel 1-1,5 millió euró értékben, a Közép- és Kelet-magyarországi térségben. Az olasz fél az egyeztetést mielőbb szeretné megkezdeni potenciális érdeklődőkkel, és lehetőség szerint az ügyletet 2022 első félévében lebonyolítaná.Tovább

Nem várhatunk tovább!

A SUP uniós irányelv, az annak hazai átültetését jelentő, reményeinek szerint hamarosan már megjelenő magyar kormányrendelet, valamint az egyes SUP termékek jelölési végrehajtási uniós rendelete az utóbbi évek legjelentősebb, csomagolástechnikát (is) érintő szabályozás-együttese 2021. július elejétől alkalmazandó.

Tovább

A SUP irányelv és annak már hosszabb ideje előkészület alatt álló magyar kormányrendelete a gazdaság szereplői számára komoly nehézségeket okoz, ezért a CSAOSZ – segítendő a jogalkalmazást és jogértelmezést – szakmai napot tervez, amit a hazai releváns jogszabály megjelenik.

A program során a magyarázatokat az EB által tervezetben megjelentetett értelmezési útmutatója alapján adjuk meg.

Tovább

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a gazdaság szereplők üzleti folyamatai fejlesztésére, a belső és a vállalatközi információs folyamatok javítására, hatékonyabbá tételére alkalmas megoldásokat folyamatosan fejleszti.

A szakmai nap célja a legfrissebb ismeretek bemutatása és a szakemberek körében való megismertetése. Előadóink a szakterület legismertebb és legelismertebb szakértői.

Tovább

A logisztikai folyamatok javításában a csomagolásnak kiemelkedő szerepe van. Egy jól megválasztott csomagolás csökkentheti a raktározási helyigényt, a szállítási szükségleteket, miközben a kihasználtsági jellemzőket javítja és még az sem biztos, hogy drágább lesz. Persze mindehhez képzett munkaerőre is szükség van.

Tovább

2021. február 28-án, életének 76. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt a Dunapack Zrt. volt vezérigazgató-helyettese, a Hamburger Hungária Kft., majd a Hamburger Hungária Erőmű Kft. volt ügyvezetője. Tovább

A Parlament 2020. december 15-én fogadta el a hazai hulladékgazdálkodás rendszerének teljes körű átalakítását kezdeményező törvényt.
A CSAOSZ az ÖKO-Pannon-nal karöltve még a törvénytervezetet szakmai és jogi oldalról is elemezte, elemeztette.

Az analízis végeredményeként több, jogszabályba ütköző, esetenként Alaptörvénnyel ellentétes szabályozáselemet azonosítottunk a tervezetben.

Tovább

A környezetvédelmi termékdíj törvény 2021.  július 1-jével változni fog. A törvény végrehajtási rendelete (343/2011 Kr.), valamint a csomagolási és csomagolási hulladék kormányrendelet (442/2012 Kr.) 2021. január 1-jével és július 1-jével is változik.

A CSAOSZ a változásokat bemutató, a megszerzett tudást szinten tartó, áttekintő online tréninget 2021. január 19-én (kedden) 09:00 órai kezdettel szervezi.

A tanfolyamon a CSAOSZ által küldött Zoom link segítségével lehet részt venni.Tovább

Nagyon készültünk a CSAOSZ sorrendben 5. szakmai konferenciájára. Idén először másfél naposra terveztük, a szövetségünk alapításának 30. évfordulójának megemlékező ülésével kezdve.

A CSAOSZ számára a konferencia mindig egy ünnep is, részben azért, mert évek óta több mint száz kolléga eljön, hogy nálunk találkozzon szakmatársaival, hallgasson újdonságokról szóló előadásokat és azért is rendkívüli a nap, mert a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny díjátadó ünnepségét, a nyertesek megérdemelt köszöntését is e program zárásaként tartjuk. A Magyar Csomagolási Évkönyv legfrissebb kiadásának megjelentetését is mindig ez alkalomra időzítjük.

Idén ez sajnos másként lesz. A programot előbb november elejére terveztük, majd október elejére előre hoztuk, de végül a személyes részvételű megtartásától el kellett tekintenünk – közös biztonságunk érdekében.

Tovább

A nemzetközi szaksajtó 2019 nyara óta folyamatosan kongatja a vészharangot az európai papírhulladék piacokon kialakult túlkínálatról. Az összességében 57 millió tonnás piacon mintegy 8 millió tonnás felesleg alakult ki elsősorban az ázsiai felvevőpiacok kiesése következtében. Előbb Kína, majd az idén Indonézia és Malajzia korlátozta jelentősen behozatalát. Jóllehet az Európában folyamatban levő újra feldolgozó kapacitásbővítések a következő öt évben a felesleg nagyobb hányadát várhatóan át tudják venni, ezek a létesítmények termelésbe lépése csak 2021-2025 között várható. Tovább

TERVEZETT PROGRAM:

A tervezett előadások a jelzett időpontban kezdődnek, így lehetőség lesz két előadás között a technikai átállások elvégzésére. Az előadásokat a ZOOM alkalmazással lehet elérni, melyet az előadók alatti linkre kattintva tehet meg. A linkek az előadás napján lesznek elérhetőek.

Ha még nem használta a ZOOM alkalmazást, innen le is töltheti: Letöltés

Regisztráció: siposgroup.hu

  • 9:30 | NYITÓ GONDOLATOK – Németh Márton, iPrint (10 perc)
  • 9:50 | 2021 INTERPACK DÜSSELDORFI KIÁLLÍTÁS ISMERTETŐ – Máté Szilvia, BD EXPO Kft., Interpack képviselet (20 perc)
  • 10:20 | INNOVÁCIÓ, DIGITALIZÁCIÓ. ÚJ SIPOS DESIGN TERMÉKEK BEMUTATÁSA – Hanzély Zsolt, iPrint (30 perc)
  • 11:00 | A CSOMAGOLÁS FELADATA – EXTENDO MAGAS ZÁRÓKÉPESSÉGŰ FÓLIÁK – Nagy Ákos, Taghleef Industries Kft. (30 perc)
  • 11:40 | MOGYI REBRANDING A CSOMAGOLÁS TÜKRÉBEN – ESETTANULMÁNY – Csility Tamás, Creatum Branding & Reklámügynökség (30 perc)
  • 12:10 – 13:00 | EBÉD SZÜNET
  • 13:05 | MŰANYAG CSOMAGOLÁS – A VÁRHATÓ JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOKRÓL RÖVIDEN – Nagy Miklós, CSAOSZ főtitkár (30 perc)
  • 13:45 | FENNTARTHATÓSÁG, KÖRNYEZETTUDATOSSÁG A FLEXIBILIS CSOMAGOLÁSBAN – Gerely Gábor, Sipos csoport (30 perc)
  • 14:25 | CSOMAGOLÁSBAN A JÖVŐD – ÚJONNAN INDULÓ KÖZÉPFOKÚ CSOMAGOLÓSZER- ÉS PAPÍRGYÁRTÓ SZAKEMBER KÉPZÉS ISMERTETÉSE – Ugrin András, Omnipack klaszter képviseletében (30 perc)
  • 15:05 | ISMERD MEG JOBBAN FOGYASZTÓIDAT A CSOMAGOLÁSOD ÁLTAL! – Csility Zoltán, Creatum Branding & Reklámügynökség (30 perc)
  • 15:45 | GYORSAN ROMLÓ ÉLELMISZEREK KÖRNYEZETTUDATOS CSOMAGOLÁSA – Gyaraki Gergely, WIPAK Oy Budapest
  • 16:25 | ZÁRÓ GONDOLATOK – Sipos Gyula, Sipos Csoport tulajdonos-ügyvezető (10 perc)
  • 16:40 | WEBINÁR VÉGE

Végtelen szomorúsággal tudatjuk, hogy a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) alapító elnöke, Dr. Debreczeny István, életének 83. évében elhunyt.

A csomagolóipari vállalatok vezetőinek kezdeményezésére 1984-ben alakult meg a Magyar Kereskedelmi (később Gazdasági) Kamara Csomagolási Tagozata, amelynek alakuló ülésén az elnöki feladatok ellátására a tagok Dr. Debreczeny Istvánt, a Kőbányai Sörgyár vezérigazgatóját kérték fel. A Csomagolási Tagozat hamarosan a Kamara egyik legaktívabb szakmai szervezete lett, pezsgő közösségi életet teremtett. Az elnök munkáját titkárként Dr. Kertész Béla, az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet (ACSI) főosztályvezetője, később fejlesztési főmérnöke, valamint Viszkei György, a Kamara ETK Irodájának vezetője, kamarai összekötő segítette. A Csomagolási Tagozat hamarosan létrehozta – az ACSI működtetésében – a Csomagolási Tanácsadó Szolgálatot, amely díjmentes szolgáltatással segítette szakmai tanácsadási, információszolgáltatási és oktatási tevékenységével a tagvállalatokat. A szolgálat menedzselését az ACSI vezetői Nagy Miklósra bízták. A rendszerváltást megelőző években a Csomagolási Tagozat a gazdaságban bekövetkező folyamatos változásokról teltházas tájékoztatókat szervezett, a hallgatóság egy része sokszor az előadótermen kívülről tudta csak a programot követni.

Az 1990-ben módosított kamarai törvény önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szervezetek létrehozását tette lehetővé. A lehetőséggel a Csomagolási Tagozat vezetői éltek is, 1990. március 6-án 72 tagvállalat szándéknyilatkozatot írt alá a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) megalakításáról, a nyilvántartási kérelmet 1990. május 18-án adták be, amit a Fővárosi Bíróság – Magyarországon másodikként – 1990. június 7-i hatállyal 2182 számon vett nyilvántartásba.

A Csomagolási Tagozat sikere alapján természetes volt, hogy a tagság Dr. Debreczeny Istvánt választotta meg az immáron szövetség elnökének. A CSAOSZ elnöksége első ülésén, 1990. július 25-én a Kőbányai Sörgyárban, Viszkei Györgyöt kérte fel a főtitkári feladatok ellátására. Természetesnek tűnt, hogy az ETK Iroda (Egységes Termékazonosító Kódrendszer – a mai vonalkód korabeli magyar változata) tevékenysége is a CSAOSZ-hoz kerüljön, azonban ezért harcolni kellett. Sikerrel jártak tárgyalóink, az EAN Nemzetközi Termékszámozási Szervezetben Magyarországot már a CSAOSZ képviselhette.

Dr. Debreczeny István 1993. évi közgyűlésen kérte elnöki feladatok alóli felmentését, a társelnöki megbízatást azonban elfogadta és a Szövetség kapcsolatrendszerének bővítésében segítette a mindenkori főtitkárt. Az elnöki poszton Galli Miklós követte, aki egészen 2014-ig töltötte be a CSAOSZ első számú vezetői feladatkörét. A 2014. évi közgyűlést követően már nem vállalt aktív szerepet az elnökségben, érdemei elismeréseként tiszteletbeli elnökségi tag cím adományozásával azonban a Szövetség továbbra is számított személyére.

Dr. Debreczeny István szakmai társadalmi munkája mellett a Dunapack Zrt. szakigazgatója, a papírhulladék gyűjtésére szakosodott Duparec Kft. (ma Hamburger Recycling Kft.) alapító ügyvezető igazgatója volt.

Ugyancsak alapító társügyvezetője lett – Magyar Béla mellett – a CSAOSZ által 1999-ben életre hívott EAN Hungary Kft.-nek, a mai GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-nek.

Dr. Debreczeny István szakmai munkájáért számos állami és szakmai szervezeti díjat vehetett át, köztük 2008-ban a CSAOSZ „A szakmáért” életműdíját.

Dr. Debreczeny István elismerésben gazdag életpályája során kiválóan válogatta meg munkatársait, akikkel évtizedeken keresztül együtt dolgozva példaértékű egységet teremtve vezette országos ismertségre és becsültségre az idén épp 30 éves CSAOSZ-t.

Maradandót alkotott, magasra tette a lécet követőinek.

Dr. Debreczeny István emlékét a CSAOSZ örökre megőrzi.

 

Nyugodj békében István! Hiányozni fogsz!

 

A rendkívüli helyzetben a szakminisztérium feladata az élelmiszerellátás zavartalanságának biztosítása – és ebbe értelemszerűen beletartozik a csomagolástechnika.

A válságkezelés érdekében a Miniszter olyan operatív csoport felállítását kérte Szövetségünktől, amely folyamatosan tartja a kapcsolatot a Minisztériummal és jelezni tudja a problémákat. Minden olyan információ megosztását kérik, amely azonnali intézkedést igényel, illetve a várható veszélyek kockázatának mérsékléséhez szükséges. Fontos kérés, hogy a várható események előrejelzése, a problémafelvetés mellett a lehetséges megoldási javaslatok is megfogalmazásra kerüljenek.

Az operatív csoportot a CSAOSZ felállította, a minisztériumi kapcsolattartó a Főtitkár, munkáját az elnökség öt tagja támogatja.

Szövetségünk abban tudja segíteni a Minisztériumot, hogy tagjaitól és a szakterület további szereplőitől bekér minden olyan információt, ami az élelmiszerek csomagolószer-ellátását esetlegesen akadályozza, hátráltatja és központi intézkedést igényel.

Az országunkban ezidáig példa nélküli rendkívüli állapot minél hatékonyabb kezeléséhez kérem az Önök felelősségteljes együttműködését.

Kérjük, hogy az alábbi található kérdőív kitöltésével segítsék munkánkat: https://docs.google.com/forms/d/16raiojEF_pISJ_duJPAvhmh73lLc1qffTOmJrG5q06w/edit?usp=sharing

A nemzetközi szaksajtó 2019 nyara óta folyamatosan kongatja a vészharangot az európai papírhulladék piacokon kialakult túlkínálatról. Az összességében 57 millió tonnás piacon mintegy 8 millió tonnás felesleg alakult ki elsősorban az ázsiai felvevőpiacok kiesése következtében. Előbb Kína, majd az idén Indonézia és Malajzia korlátozta jelentősen behozatalát. Jóllehet az Európában folyamatban levő újra feldolgozó kapacitásbővítések a következő öt évben a felesleg nagyobb hányadát várhatóan át tudják venni, ezek a létesítmények termelésbe lépése csak 2021-2025 között várható. A túlkínálat a hulladékárak drasztikus esését eredményezte, az árak 2017-hez viszonyítva harmadukra, 2018-hoz képest felükre estek vissza 2019 decemberére és a tendencia folytatódik. A jelenleg kialakult válsághelyzethez hasonlót 2008-2009-es válság idején tapasztalhattunk, amikor egyes hulladékfajták ára negatív volt, azaz fizetni kellett a hulladék átvételéért.

A papírhulladékok ára Magyarországon is hasonlóképpen alakult, a csomagolási papírhulladék nettó átlagára 2019 decemberében 18 Ft/kg a 2018. évi 37 forinttal szemben, amely már messze nem fedezi a lakossági szelektíven gyűjtött hulladékok és az ipari-kereskedelmi hulladékok egy részének a kezelési költségeit. Ebben a piaci helyzetben meglepetésként értesült az iparág arról, hogy a 2019 november 14.-én kiadott 2020. évi OGYHT a lakossági papírral együtt gyűjtött társított csomagolási hulladék hasznosításának mértékét 35 Ft/kg-ról 32Ft/kg-ra, az ipari-kereskedelmi hulladékoknál 5,2 Ft/kg-ról 4,1Ft/kg-ra csökkentette. A támogatások forrása a jelenlegi szabályozás szerint a termékdíj, amelyet azért fizetnek be a kötelezettek, hogy helyettük az állam gondoskodjon a csomagolási hulladékok újrahasznosításáról. Az OGYHT számai alapján a papír csomagolásokra befizetett 8,4 milliárd forintból a lakossági és ipari- kereskedelmi hulladékok gyűjtésére mindössze 2,1 milliárd forintot irányoztak elő.

A kialakult helyzetben sürgős intézkedésekre lenne szükség annak megakadályozása érdekében, hogy a papírgyűjtésben és -újrahasznosításban közreműködő piaci szereplők ne kényszerüljenek tevékenységük korlátozására vagy felfüggesztésére. A jelenlegi piaci helyzet indokolja, hogy a kötelezettek által befizetett 19 Ft/kg termékdíj döntő részét az állam a hulladékkezelésre fordítsa. Magyarországon a csomagolási hulladékok újrahasznosításának összesített aránya jelentősen elmarad a vonatkozó EU irányelv célértékeitől annak ellenére, hogy a papírhulladékoknál túlteljesítjük a célokat, ezért súlyos következményekkel járhat a papírban elért eredmények romlása.

Európa nagy részével szemben Magyarországon rendelkezésre állnak a kapacitások mind a begyűjtés, mind az újrafeldolgozás tekintetében. A kötelezettek befizetései fedezik a válságkezeléshez szükséges pénzügyi forrásokat. Az EU körforgásos gazdaság élénkítésére 2018 májusában kiadott rendeletcsomagja előírja azt, hogy az e címen beszedett díjakat a hulladékgazdálkodás finanszírozására kell fordítani. A hulladékgazdálkodás irányítása, a pénzeszközökkel való gazdálkodás Magyarországon ma központosított állami hatáskör. Ezért az érintett szakmai szereplők a válság kezelését és sürgős kormányzati lépéseket szorgalmaznak.

Budapest 2019. december

Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség

A műanyagok térnyerésével soha nem látott műszaki, termelési, anyag- és energiahatékonysági fejlődés következett be az élet valamennyi területén, a háztartástól, a közlekedésen át az egészségügyig, de folytathatnánk a sort a végtelenségig.

Hasonló fejlődés ment végbe a csomagolástechnika terén is, a műanyagok testre szabható jellemzőinek mérnöki úton végezhető meghatározása új, takarékos eljárások kidolgozását eredményezte, amelyek az áruvédelem, az élelmiszerveszteség és az élelmiszerbiztonság ugrásszerű fejlődéséhez vezettek.

Könnyen belátható, hogy bármely termék előállításának teljes láncolatában bekövetkező környezetterhelés sokszorosan meghaladja a csomagolás létrehozásáét. Ebből egyenesen következik, hogy a csomagolás védelmi funkcióinak kiterjesztése a termékveszteség mérséklésével a környezet védelmét szolgálja.

Álljon itt ennek az állításnak néhány bizonyító erejű példája.

Kenyér műanyag tasakos csomagolása esetén a vizsgálatok azt mutatják, hogy a teljes környezetterhelés 94-96%-a a termékelőállításból és csupán 4-6%-a ered a csomagolásból és a csomagolási hulladékkezeléséből.

Brokkoli esetében a tömegveszteség (kiszáradás) a termék romlását eredményezi. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a nedvességvesztés szempontjából szinte érdektelen a hűtőszekrényben való tárolás, egyedül az számít, csomagolt-e a termék vagy sem. Az azonos idő alatt bekövetkező tömegveszteség aránykülönbsége nyolcszoros. Egyszerűbben fogalmazva a csomagolatlan brokkoli fogyaszthatósága nyolcadannyi ideig őrizhető meg a csomagolttal összehasonlítva.

A ma legkorszerűbbnek számító vákuum és védőgázas csomagolások az élelmiszerek fogyaszthatóságának növelését az alkalmazott műanyag csomagolóanyagok révén érik el. Sajt esetében egyszerű csomagolás melletti 7 napos eltarthatósági idő az említett eljárásokkal 180 napra emelhető. A hosszabb eltarthatóság épp a csomagolás révén, nem pedig hozzáadott adalékok segítségével érhető el, jelentősége pedig az életviteli szokások változásában, a napi bevásárlások ritkulásában rejlik.

A csomagolások anyagfelhasználásának mérséklésére szükség van. Az érintettek az optimalizálást folyamatosan végzik is. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az anyag- és költséghatékony műanyagcsomagolásoknak vagy nincs, vagy csak magasabb környezetterhelést okozó kiváltó technológiája van.

Azt pedig el kellene kerülni, hogy a műanyagok kivezetése nagyobb környezeti problémákhoz vezessen.
A felsorolt csupán néhány példa azt bizonyítja, hogy a műanyagra nem ellenségként, hanem érdekeinket szolgáló anyagként kell tekinteni.

Tisztában vagyunk a környezetünkben, élővizeinkben felgyülemlő műanyagok természeti kép romboló hatásával.

Ennek felelőse azonban sosem az anyag, csakis az ember.

Az ember, aki nem gondoskodik a hulladék elkülönített gyűjtésről, a hatékony hulladékgazdálkodás megteremtéséről.

Világméretekben.

 

Budapest 2020. február

Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség

A CSAOSZ elnöksége fontosnak tartja, hogy a szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégái munkája iránt az elismerését és köszönetét kifejezze. Ezért előbb „A szakmáért”, majd
„A csomagolóipar haladásáért” díjakat alapította, a kitüntetési javaslatokat pedig a CSAOSZ tagvállalatok vezetőitől – a szakmától – kéri.

Tovább

Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában – új követelmények és megoldások

címmel szerveztünk szakmai programot 2020. február 5-én  HUNGEXPO-n a SIRHA kiállítás alkalmával.

A CSAOSZ a szakterületéhez kapcsolódó kiemelt HUNGEXPO rendezvényeket szakmai program szervezésével támogatja.

A 2020. év meghatározó szakkiállítása a SIRHA, amely tematikájában szorosan kapcsolódik a csomagoláshoz, ezért is gondoltuk, hogy öt előadásból áll programot kínálunk az érdeklődőknek.

Az előadásaink iránt nem remélten nagy volt az érdeklődés, 81 előzetes regisztrációt kaptunk, de végül a teremben 100 főt lényegesen meghaladó számban gyűltünk össze.

Köszönjük az érdeklődőknek a részvételt.

 

 

Nagy keserűséggel tudatjuk,hogy kollégánk, a Magyar Aeroszol Szövetség hosszú időn keresztüli korábbi elnöke, a CSAOSZ elnökségéenk korábbi tagja, Dr. Tomcsik József életének 61. évében, 2019. december 24-én tragikus hirtelenséggel elhunyt.

A CSAOSZ éves szakmai konferenciáját 2019. október 15-én tartottuk Budaörsön a Holiday Inn Hotelben.

Köszönjük a megjelent 118 résztvevőnek a részvételt, az előadóinknak pedig a felkészülést és a fáradozását.

Bízunk abban, hogy idén is sikerült a szakmai közösséget egy napra összehozni és új, hasznos ismeretekkel gazdagítani.

Jövőre újra jelentkezünk  – október végén-november elején – az éves, több szekciós konferenciánkkal, de kérjük kövessék nyomon programjainkat, mert egy-egy témakör köré szervezett szakmai napokat  addig is tartunk.

 

A CSAOSZ tagvállalatoknak a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulása és a hazai csomagolóanyag-gyártás talán legmodernebb gyártókomplexuma iránt érdeklődő munkatársai számára rendkívül gazdagnak ígérkező szakmai napot szervezünk a Hamburger Hungaria Kft. meglátogatásával.

Tovább

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) 2020-ban 37. alkalommal hirdeti meg a Csomagolási Világszövetség (WPO) által nemzeti rendezvényként elismert

HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyt.

A nevezési határidő: 2020. június 30.

Tovább

A Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) gesztorálása mellett és a CSAOSZ szakmai partnerségével jövő évben is megrendezésre kerül – immár 4. alkalommal – a PPDexpo.Tovább

Sikeresen megszerveztük a CSAOSZ idei szakmai konferenciáját. Az új helyszínen, a Bara Hotelben tartott szakmai programon 107 tagvállalati és nem tagvállalati munkatárs hallgatta meg az összesen 17 előadást.

A konferencia – szokás szerint – több témakört dolgozott fel.

Tovább

A CSAOSZ éves szakmai konferenciáját 2018. november 7-én 9.00 és 14.30 között tartjuk Budapesten a Bara Hotelben.

A konferencia bevezető előadására Gablini Gábor urat, az MGYOSZ alelnökét nyertük meg, aki az égetően szükséges hazai szakképzés megújításának koncepciójába avat be bennünket.

Tovább

Amint arról korábban már hírt adtunk, a CSAOSZ hét európai társszövetséggel együttműködve megjelenik a 2018. szeptember 25-27. között Nürnbergben megrendezésre kerülő FachPack kiállításon.Tovább

Csomagolószerek, mint az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen kapcsolatba kerülő anyagok (FCM) címmel szakmai napot szervez a CSAOSZ

április 11-én (szerdán) 10 órától Budapesten, a GRIFF Hotelben

(Budapest XI., Bartók Béla út 152.).

Tovább

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ)
környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos tájékoztató, tudásközvetítő munkája régóta ismert.

Az eddigi tanfolyamainkon, konferenciáinkon keresztül már nagyon sok szakembert elértünk és sikerült őket a törvény, valamint a kapcsolódó végrehajtási kormányrendelet változásairól folyamatosan tájékoztatni.

Célunk e munkával a témafelelősök ismereteinek mélyítése és a vállalatok jogkövető magatartásának segítése.Tovább

A Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesület 2018. február 15-16-án tartja Győrben az idei Flexo Szimpóziumot.

A programban csomagolási témájú előadások mellett a Széchenyi Egyetem új Csomagolásvizsgáló Laboratóriumának megtekintése igazi szakmai különlegesség.Tovább

A CSAOSZ idén is megrendezi a HUNGAROPACK STUDENT Csomagolástervezési Diákversenyt. A részleteket a felhívásban tesszük közzé. A nevezési határidő 2018. március 14. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a CSAOSZ ezévi közgyűlésén, április 6.-án kerül sor.

Letölthető dokumentumok:

Tovább

A Csomagolási Világszövetség (WPO) 2017 novemberében tartotta a 2018. évi WorldStar Csomagolási Világverseny zsűrijét. A grémiumban Magyarországot Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára képviselte.

A világversenyen három magyar csomagolószer-gyártó hét, a szakma Oscar-díjának számíró WorldStar csomagolási világdíjat nyert.

Tovább

2017. november 6-10. között tartotta őszi ülését a Csomagolási Világszövetség.

Az őszi ülés keretében a 2018. január 1-vel hivatalba lépő új elnök, Pierre Pienaar megnevezte új alelnökeit, az új főtitkárt és az újonnan létrehozott feladatkör betöltőit, a „nagyköveteket”.

 Tovább

Egy kisgyermeknek természetes, hogy vannak fák, növények és állatok, illetve, hogy nyáron meleg van és télen esik a hó. A föld környezeti és klímaváltozásai miatt azonban ez sajnos nem biztos, hogy mindig is így lesz.

A gyerekeknek már óvodás korban  meg kell tanulniuk, hogy a fákra, növényekre és az állatokra  vigyázni kell, gondozni kell őket, azért hogy ez a jövőben is így maradjon.

A környezet iránti szeretet és tisztelet együtt kell, hogy nőjön a gyerekkel.

A “Tibi tigris” sorozat  könyvei  aktuális problémákat, környezetvédelmi  jó megoldásokat mutatnak  be egyszerűen, a gyermekek számra is érthetően, vidám  rajzokkal színesítve.

Tovább

2017. május 4-10. között Düsseldorfban megint összegyűlt a csomagolóipar színe-java. A 2865 kiállító bemutatójára 168 országból érkezett 170.500 látogató volt kíváncsi – 74%-uk külföldi.

Az MNKH által támogatott és a CSAOSZ szakmai szervezőmunkája mellett megvalósult közösségi standjon az alábbi hazai cégek képviseltették magukat: BoxPrint-FSD Packaging Kft., Codex Zrt., Flexo Innovációs Klaszter, Krajcár Kft., Mátrametál Kft., Pikopack Zrt. és a Sipospack Kft. 

Tovább

2018. március 20-23. között kerül megrendezésre a világ legjelentősebb élelmiszeripari kiállításának beszállítói fóruma az ANUGA Foodtec Kölnben. A CSAOSZ közösségi standot szervez.

Tovább

Miért fontos a tanfolyam?
A környezetvédelmi termékdíj törvény 2012. január 1-től hatályos változata a kötelezettség keletkezését – csomagolószerek esetében – a termék csomagolás létrehozására való alkalmasságán túl – vámtarifaszám szerinti besorolástól teszi függővé.
A helyes tarifálás tehát a pénzügyi kötelezettség keletkezésére (vagy nem keletkezésére) kihat.
Tovább

különös tekintettel a csomagolószerekre

Miért fontos a tanfolyam?

A környezetvédelmi termékdíj törvény 2012. január 1-től hatályos változata a kötelezettség keletkezését – csomagolószerek esetében – a termék csomagolás létrehozására való alkalmasságán túl – vámtarifaszám szerinti besorolástól teszi függővé.
Tovább

A CSAOSZ Közgyűlésére 2017. március 17-én került sor a CSAOSZ Titkárságának is otthont adó Griff Hotel Smaragd termében.

A Közgyűlés elfogadta az Elnökség 2016 évi beszámolóját és 2017 évi feladattervét, a Szövetség 2016 évi pénzügyi beszámolóját és ezévi tervét.

A Közgyűlés megválasztotta a CSAOSZ új Elnökségét is.Tovább

2017. február 17-én – a Felügyelőbizottság ülését követően – került sor a CSAOSZ Elnökségének ez évi első ülésére. A napirenden az Elnökségnek a CSAOSZ 2016. évi tevékenységéről és 2017. évi feladatairól szóló beszámoló tervezetének, továbbá a pénzügyi beszámolónak megvitatása szerepelt.
Tovább

A Magyar Közlöny 2017. február 13-i számában jelent meg a 442/2012 (XII. 29.) számú, a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendelet módosítása.Tovább

A PPDexpo tagvállalataival közös területen, de egymástól jól elkülönülve jelenik meg a CSAOSZ, az AMCO Kft., az Omnipack Klaszter, a Reményi Csomagolástechnika Kft., továbbá az Amsy Jelöléstechnika Kft.

Várhatóan a CSAOSZ standján a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. is képviselteti magát.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2016-ban alapította az életműdíj elismerést. A díj elsődleges célja a vonalkódtechnika, az automatikus azonosítás terén hosszú időn át kiemelkedő munkát végzett szakember iránti megbecsülés kifejezése.Tovább